Als Menno Lanting een boek schrijf, hoef je niet druk te maken om allerlei concultancy-achtige termen en indrukwekkende teksten en dito grafieken.
Hij weet als geen ander in een begrijpbare taal onderwerpen als disruptie of digitale transformatie uiteen te zetten. Dat betekent: makkelijk te lezen in begrijpbare taal.
Ik kreeg een recensie-exemplaar van '20 vragen & antwoorden over digitale transformatie" toegestuurd om op verzoek van Menno te lezen en mijn menig te delen.
Digitale transformatie is een werkwoord en topsport wil je het goed doen. De vragen zijn behoren tot kernvragen, waarmee je sneller afstand doet van blabla of bullshit.
‘Van onderop komen natuurlijk allerlei concrete verbeterideeën. En je hebt innovatiegroepjes die met voorstellen komen. Maar om zo’n idee te implementeren, is een heel proces nodig. Dan moeten weer andere delen
van de organisatie met elkaar in contact komen en een samenwerking opzetten. Zo eenvoudig gaat het allemaal niet. Ik ken maar weinig grote organisaties waar de innovatie van onderop komt – behalve dan dat er een aantal ideeën vandaan komt.’
Annet Aris, professor aan INSEAD en commissaris bij o.a. Randstad en ASML
Door de 20 vragen die er gesteld worden, zie je meteen dat digitale transformatie veel invalshoeken heeft. Gelukkig maar, want iedereen krijgt er mee te maken. Van de top tot aan de medewerkers. Het is letterlijk een werkwoord. Het is is buffelen aan de top, uitvoeren en meedenken met het middenkader en de medewerkers mee te laten bewegen zodat het beklijft.
Er komen voorbeelden voorbij van de Vopak, Politie Rotterdam, Randstad en een reeks van grote bedrijven. Allemaal hebben ze hun eigen ervaring gedeeld. Je leest ook de uitdagingen die ze hebben, omdat de zoektocht naar de ideale digitale transformatie niet bestaat. Ieder doet en beleeft het op zijn eigen manier.
Een kernvraag is of transformatie leidt tot nieuwe verdienmodellen of het ontstaan van een nieuw bedrijf. Dat is de wens of gedachte, maar niet meteen het resultaat. Digitale transformatie is eigen meer van bij de tijd blijven.
Als je digitaal bij de tijd wilt blijven dan ontkomt de kern van je bedrijf onder de loep te nemen.
In de 20 vragen en antwoorden komen grote bedrijven voorbij die allemaal te maken hebben gehad met de vragen van Menno Lanting.
Welke vragen zijn dat? Waar gaan ze over?
- Strategie en visie
- Talent, organisatie en leiderschap
- Implementatie
- Digitale businessmodellen, data & AI
Het is echt een aanrader om als beslisser '20 vragen & antwoorden over digitale transformatie' te lezen.
Je krijgt een inkijk in de wereld van transformatie door de bril van grote bedrijven die er mee bezig zijn. Met handige perspectieven en invalshoeken, wordt de digitale transformatie minder eng.
Persoonlijk noot: Data komt regelmatig terug in zijn boek. Data is wel het nieuwe buskruit uit deze eeuw. Je kunt er kogels meemaken of vuurwerk.
Zorg er voor dat je klanten naar de show komen. Zodat je weet te boeien.
Ik het boek wordt Buffer genoemd als voorbeeld. Toevallig ben ik een Buffer gebruiker. Als een bedrijf transparantie predikt in hun digitale transformatie is het Buffer wel. Zelfs als de factuur automatisch wordt betaald krijg een dank je wel van de CEO. Weliswaar geautomatiseerd, maar ik krijg toch een smile. En niet te vergeten hun roadmap. Je maakt er een onderdeel van uit als in het het team komt voor review. Je mag feedback geven als het goed gaat.
Er mogen meer Buffers komen in het bedrijfsleven.
Maak van je data een vuurwerkshow. Dat blijft het hangen. Buffer bewijst het.